انواع آی سی موبایل
ای سی موبایل چیست؟
تراشه، مدار یکپارچه، مدار مجتمع و یا آیسی (به انگلیسی Integrated circuit یا Chip)به مجموعه ای از مدارهای لکترونیک اطلاق میشود که با استفاده از موادنیمه رسانا (معمولا سیلیکون به همراه مقدار کنترل شدهای ناخالصی) در اندازه کوچک تر (اکثرا کمتر از یک سانتی متر مربع) ساخته میشود.
این مدارها اصولاً شامل دو یا سه نوع دستگاه الکترونیکی میباشند.
- مقاومت
- خازن
- ترانزیستور
که مهمترین آنها ترانزیستور است
هر تراشه معمولاً شامل تعداد زیادی ترانزیستور است که با استفاده از یک فناوری پیچیده درون یک لایه از سیلیکن همشکل و همراه با ضخامتی یکنواخت و بدون ترک تزریق شده هسنتد .
امروزه تراشهها در اکثر دستگاه الکترونیکی و به ویژه در رایانهها در ابعادی گسترده بکار گرفته می شود.
فروش تخصصی انواع ای سی موبایل در ایران
انواع آی سی از لحاظ شکل ظاهری و شناخت ای سی های موبایل
- آی سی های SMD: این نوع آی سی ها دارای پایه هایی ثابت هستند که دور تا دور IC قراردارند کهبه معنای قطعات سطح نسبی می باشد یعنی قطعاتی که پایه آن ها از داخل PCB عبور نمی کند و به وسیله دستگاه مونتاژ SMD روی سطح PCB نصب می شوند.
- آی سی های BGA: پایه های این آی سی ها ثابت نیستند. از گوی های قلع تشکیل شده اند که زیر آی سی ها قرار گرفته اند. در زمان تعویض آیسی، این پایه ها غیر قابل رویت هستند و به همین دلیل تعویض آن ها بسیار دشوار خواهد بود .
انواع IC های پرکاربرد برحسب ساخت
-
مدارهای مجتمع خطی
مدارهای مجتمع خطی بسیار گسترده هستند و همچنین کاربرد بسیار فراوانی در صنعت الکترونیکی دارند.
یک IC خطی عمل تقویت و یا سایر اعمال اساسا خطی را بر روی سیگنال ها انجامخواهند داد.
نمونه ای از این مدارها عبارتند از: تقویت کننده ساده ، تقویت کننده عملیاتی و مدار مخابراتی قیاسی
-
مدارهای مجتمع دیجیتالی
دارای مدارهای منطقی و حافظه برای کاربرد در کامپیوترها ، حسابگرها ، ریز پرازنده ها و مانند آن هستند.
تا به حال بیشترین حجم IC ها مربوط به حوزهی دیجیتالی و به علت نیاز زیاد به این مدارها بوده است.
از آنجایی که مدارهای دیجیتالی اصولا فقط به عملکرد «قطع و وصل» ترانزیستورها نیاز دارند، شرایط طراحی مدارهای دیجیتالی مجتمع اصولا ساده تر از مدارهای خطی هستند .
مدارهای یکپارچه
مدارهای مجتمع را که بصورت کامل بر روی یک تراشه نیمه رسانا (اصولا سیلسیوم) قرار میگیرند مدارهای یکپارچه میگویند . واژه یکپارچه از نظر ادبی به معنای «تک سنگی» می باشد و به این معنا ست که کل مدارات در یک واحد از نیمه رسانا جا داده میگردد.
مدارهای یکپارچه دارای این مزایا می باشند که تمامی عناصر در یک ساختار منفرد و محکم و با امکان تولیدات گروهی قرار گرفته می شوند یعنی صدها مدار متشابه را میتوان بصورت همزمان بر روی یک پولک ساخت.
مدارهای آمیخته
هر گونه الحاقاتی به نمونه نیمه رسان مثل لایه عایق کننده و الگو فلز کاری در سطح تراشه انجام می شود. یک مدار آمیخته میتواند دارای یک یا چند مدار یکپارچه و یا ترانزیستور جداگانه باشد که به همراه اتصالات درونی متناسب به یک بستر با مقاومتها ، خازن ها ، و سایر عناصر مداری پیوسته باشند. مدارهای آمیخته با داشتن عایقی عالی بین عنصر ها امکان استفاده از مقاومت ها و خازن های دقیق را فراهم می سازد .
IC های پرکاربرد دیجیتال
به مدارهای AND ،OR ،NOT گیتهای منطقی گفته میشود . اگر این گیت ها توسط تکنولوژی های مدار مجتمع در حجم گسترده ای بر روی یک تراشه ساخته شوند، به آیسیِ دیجیتال گفته میشود .
در الکترونیک و کامپیوتر، فلیپ فلاپ یک نوع مدار مجتمع دیجیتال است که می تواند به عنوان یک بیت حافظه عمل کند. یک فلیپ فلاپ می تواند شامل دو سیگنال ورودی، صفر یا یک در پایه ورودی باشد. ضمنا یک فلیپ فلاپ دارای یک پایه زمانی و یک خروجی و دو پایه set و reset می باشد.
IC های پرکاربرد آنالوگ
عمل تقویت یا سایر اعمال اساسا خطی را روی سیکنالها انجام میدهد نمونهای از این مدارهای خطی عبارت است از: تقویت کنندههای ساده ، تقویت کنندههای عملیاتی و مدارهای مخابراتی قیاسی.
انواع آی سی موبایل و شناخت آی سی ها
آی سی لایت
آی سی لایت تصویر سبب می شود نور صفحه نمایش از حد معینی بیشتر یا کمتر نشود. برخی مواقع با ضربه دیدن گوشی آی سی لایت گوشی آسیب می بیند و صفحه نمایش سالم، اما خاموش است. حتی با تعویض تاچ و ال سی دی این مورد برطرف نخواهد شد، زیرا آی سی لایت روی برد قرار دارد و به صورت غیر مستقیم با صفحه نمایش گوشی در ارتباط است.
آی سی تاچ آی سی تاچ حساسیت بازخورد لمسی را تنظیم می کند به صورتی که خرابی این قطعه، باعث می شود تاچ تصویر به درستی کار نکند. مانند آی سی لایت، این آی سی بر اثر ضربه آسیب می بیند و در مواقعی خرابی آن حتی با تعویض تاچ و ال سی دی، مشکل تاچ رفع نخواهد شد
آی سی وای فای و بلوتوث یا BT
آی سی وای فای و بلوتوث همانطور که از اسمش پیداست، وظیفه مدیریت عملکرد وای فای و بلوتوث گوشی را به عهده دارد. درصورتی که یکی از این دو قطعه، وای فای یا بلوتوث مشکل داشته باشد ولی دیگری سالم باشد آی سی سالم است اما درصورتی که هردو مشکل داشته باشند، مشکل از طرف آی سی بلوتوث و وای فای است که در این صورت به هیچ عنوان نباید گوشی خود را فلش کنید زیرا خاموشی برد گوشی را به دنبال خواهد داشت. خرابی آی سی بلوتوث و وای فای علائم خاصی به دنبال دارد که یکی از آن ها، روشن نشدن آیکون بلوتوث یا وای فای در گوشی موبایل میباشد .
آی سی صوت زمانی که شما به تلفن صحبت می کنید عمل انتقال صدا از طریق اسپیکر ها و میکروفون انجام می گیرد. اما خود این اسپیکر و میکروفون دستور خود را از طریق آی سی صدا از CPU گوشی دریافت می کنند. بنابراین ممکن است برخی اوقات با اینکه میکروفون و اسپیکر سالم است، هنگام مکالمه صدایی ردو بدل نشود که در این مواقع آی سی صوت دستگاه شما مشکل دارد و باید تعویض شود.
آی سی تغذیه یا CPU
به احتمال زیاد تا به حال بارها کلمه CPU را شنیده اید. این قطعه در همه دستگاه های الکترونیکی به مغز دستگاه معروف است زیرا تمامی دستورات از طرف CPU حاصل می شود و در واقع تمامی پردازش ها را CPU انجام می دهد. بنابراین تمام آی سی های گوشی موبایل به CPU متصل هستند و ممکن است خرابی یکی از آی سی ها تا CPU دستگاه برود. می توان گفت تعویض CPU یکی از سخت ترین کار ها در تعمیرات گوشی های موبایل است.
وظیفه آی سی بلوتوث چیست؟
ارسال و دریافت امواج بلوتوث برعهده این ای سی است .
آی سی شارژ
در زمانی که آداپتور شارژ به گوشی متصل است شارژ باتری برعهده این ای سی است و به نام های chaps و TAHVO در بازار ایران شناخته می شود.
آی سی پاور
ولتاژ لازم و گرفته شده از باتری را برای هریک از قسمت های موبایل را این ای سی تامین می کند و از مهمترین آی سی ها است و قابل ذکر است که آی سی پاور هیچ گاه خاموش نمی شود و توان مصرفی آن در حالت های مختلف کاهش و افزایش پیدا می کند.
IC CPU
از مهم ترین نکات در بین آشنایی با قطعات موبایل پردازش تمامی اطلاعات توسط این آی سی انجام می پذیرد.
آی سی رادیو FM
پردازش اطلاعات مرتبط با کانال های رادیویی برعهده این قطعه است.
آی سی های حافظه ای :
آی سی های مورد استفاده در این قسمت IC RAM ، IC FLASH ، IC E2PROM است .
IC RAM
این حافظه کوتاه مدت مانند رایانه فقط برای نگهداری اطلاعات در زمان کوتاه است و در صورتی که گوشی خاموش شود اطلاعات نیز از دست می رود.
IC E2PROM
حافظه بلند مدت با قدرت نگهداری بالا برای اطلاعات و اکثرا در اصطلاح آن را مموری گوشی می شناسند.
IC FLASH
این ای سی حافظه بلند مدت است و با خاموش شدن گوشی اطلاعات آن از بین نمی رود.
آی سی تصویر
در نمایشگر های دیجیتال از سه رنگ اصلی قرمز، آبی و سبز (RGB) برای ترکیب و ساخت رنگ های تصویر استفاده می شود. آی سی تصویر قطعه ای است که میزان رنگ مورد نیاز برای نمایش اجزاء صفحه نمایش را تنظیم می کند. بنابراین درصورتی که آی سی تصویر گوشی موبایل آسیب دیده باشد صفحه نمایش شما سالم است اما هیچ تصویری نشان نمی دهد.
کریستال RTC
کریستال ساعت یا کریستال RTC (مخفف Real Time Clock) وظیفه نگه داری تاریخ و ساعت دقیق گوشی موبایل را دارد که در صورت خرابی این قطعه تاریخ و ساعت گوشی موبایل به هم می ریزد. این قطعه حتی زمانی که گوشی کاملا خاموش است همچنان روشن می ماند تا تاریخ و ساعت را حفظ کند.
در برخی گوشی ها باتری پشتیبان وجود دارد و انرژی مورد نیاز کریستال RTC را تامین می کند. اما در برخی دیگر از گوشی ها به دلیل عدم وجود این باتری پس از تعویض باتری اصلی ساعت و تاریخ گوشی به هم می ریزد و اولین باری که به اینترنت متصل شوید به صورت خودکار دوباره تنظیم خواهد شد. کریستال RTC اکثرا در کنار آی سی تغذیه گوشی قرار میگیرد . کریستال اصلی در حالت آماده باش (Standby) و زمان خاموشی دستگاه فعال است.
کریستال اصلی کریستال RTC در زمان فعال بودن دستگاه روشن نمی شود و به جای آن کریستال اصلی دستگاه فعال می شود. این کریستال معمولا در کنار آی سی آنتن قرار دارد و در صورت برخورد ضربه یا حرارت زیاد آسیب می بیند. آسیب دیدن این قطعه باعث خاموشی دستگاه یا عدم آنتن دهی گوشی موبایل خواهد شد.
آی سی USB
زمانی که شما نیاز دارید فایل های موجود در گوشی خود را به کامپیوتر انتقال دهید یا از کامپیوتر فایلی را به گوشی خود منتقل کنید. آی سی USB این عمل را مدیریت خواهد کرد. آی سی USB علاوه بر انتقال اطلاعات، برای شارژ کردن و فلش کردن گوشی هم استفاده می شود.
البته دقت کنید که آی سی USB با آی سی شارژ متفاوت است؛ آی سی USB عمل انتقال بار الکتریکی را انجام می دهد ولی آی سی شارژ بار الکتریکی وارد شده را به حد بی خطر برای باتری تبدیل می کند. معمولا خرابی آی سی USB به دلیل آسیب دیدگی خود کانکتور USB است. دقت کنید اگر آی سی USB گوشی آسیب دیده، به هیچ عنوان گوشی را فلش نکنید زیرا ممکن است عمل فلش کردن بطور کامل انجام نشود.
آی سی Regulator
باتری گوشی منبع ذخیره است و انرژی مورد نیاز قطعات دستگاه را تامین خواهد کرد . اما مانند دیگر دستگاه های الکترونیکی، هر قطعه به میزان ولتاژ مشخصی نیاز دارد و در صورت کم، یا زیاد بودن ولتاژ، به قطعه مور نظر آسیب می رسد. نقش آی سی رگولاتور تنظیم این ولتاژ است. آی سی رگولاتور برق ورودی را از باتری گوشی میگیرد و آن را به مقدار مشخصی تنظیم می کند.
آی سی دوربین
دوربین گوشی برق مورد نیاز خود را از آی سی تغذیه یا رگولاتور می گیرد. دوربین های موبایل معمولا دارای زوم دیجیتال هستند و در برخی از دوربین ها زوم اوپتکال که خود لنز عقب و جلو می شود وجود دارد. پس از اینکه شخص می خواهد عکسی را ثبت کند، نیاز است که بین CPU و دوربین ارتباطی وجود داشته باشد. تمام این وظایف به عهده آی سی دوربین است. بنابراین خرابی آی سی دوربین در عملکرد صحیح دوربین باعث اختلال میشود.